Doe eens gek, gooi je haar los

‘Gooi je haar los’. Iets wat sommigen moeilijk kunnen doen tijdens of na een chemokuur. Anne Marie, die in 2013 gediagnosticeerd werd met borstkanker met uitzaaiingen in de botten, zag al snel in dat ook zij haar wilde krullenbos zou verliezen. Een enkele pruik zou niet volstaan; diversiteit, en het laten vloeien van haar creativiteit waren een noodzaak voor haar.  

Crea Bea

Na het voltooien van de modeacademie was Anne Marie (1964) in de gelegenheid om veel van de wereld te zien voor haar werkgevers. Het uitkiezen en kopen van stoffen voor nieuw te maken collecties lag precies in haar creatieve straatje. Tekenen, ontwerpen – of het nu om kleding ging of het ontwerpen van een tuin, haar creativiteit bruiste constant.

Dat werd minder toen een bipolaire stoornis werd vastgesteld waarna een aantal moeilijke jaren volgde.
Na een lange weg vol hoogten en laagten werd in 2010 eindelijk de juiste balans gevonden. Een balans die gelukkig blééf toen begin 2013 kanker werd geconstateerd. Weer zou zij een zware periode tegemoet gaan waarbij het voor omstanders steeds duidelijk was hoe positief zij en haar grote liefde Arnoud, elke verandering met strijdlust, humor en optimisme tegemoet traden.

in-2012-saint-paul-de-vence

Geen haren in mijn soep

Voordat dát ging gebeuren nam Anne Marie het besluit om de chemo voor te zijn en millimeterde haar haar. Weg met de donkere krullen, maar niet getreurd: er waren pruiken genoeg. En sjaaltjes en kettinkjes en gekke accessoires; genoeg om er wat leuks van te maken.
Dat deed zij dan ook en weer kon zij haar creativiteit laten stromen. Terwijl aan de ene kant een jas van een vriendin werd ‘verbouwd’ tot iets unieks was zij aan de andere kant in de weer met pruiken. Uit de feestwinkel. Want waarom veel geld uitgeven aan één pruik terwijl je er meerdere kunt kopen in een feestwinkel en ze met leuke dingetjes van de Action of een andere betaalbare winkel kunt versieren.

Elke dag een andere verschijning

Panterprintjes, bontjes, sjaaltjes, kekke oorbellen of speldjes; alles om het geheel ánders te maken. Een pruik voor elke outfit. Lippenstift op, make-up en gáán. Uiteindelijk bewoog dat fotograaf John van Loon om al Anne Marie’s verschijningen vast te leggen waarna de naam ‘ChemoTOoY’ ontstond.
Nadat Anne Marie op 16 april 2015 de grote slaap aanging vormden zich plannen om de collage die John had gemaakt aan anderen te laten zien ter inspiratie. Na een maand in Pier K (Nieuw Vennep) te hebben gehangen kwam Anne Marie op donderdag 23 juli 2015 eigenlijk een beetje ’thuis’: de collage hangt nu in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp op de afdeling Oncologie.
Wij hopen dat hij daar nog velen kan inspireren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.